Laddar

Att ersätta tänder med tandimplantat…

Att ersätta tänder med tandimplantat…

Om tänderna lossnar (tandlossning) eller måste tas bort kan tandimplantat vara ett funktionellt och estetiskt alternativ. Att ersätta tänder med implantat kräver och skickliga tandläkare och innebär….

…att titanskruvar fästes i käken

Första steget inför att få tandimplantat är att titanskruvar fästes i personens käkben. Det är på dessa skruvar som sedan implantatet fästes. Dessa implantat anpassas både i storlek, nyans och form till resterande tänder vilket gör att de ”smälter” in extremt bra. Det är därmed väldigt svårt att avgöra om det är implantat eller riktiga tänder.

…att grundlig utredning sker i förväg

Det finns flera sätt att ersätta tänder och tandimplantat är troligtvis det mest avancerade. Det ställer även en del medicinska krav. Av den anledningen sker en grundlig utredning som påvisar vilket sätt som bör väljas för att ersätta tänder på den person som av någon anledning förlorat dem.

…att ersättning går att få – eller inte

I vissa fall går det att få ersättning från Försäkringskassan. Detta förutsatt att det är funktionella behov som återställs. Personer som förlorat enstaka tänder och vill ersätta tänder med tandimplantat kan däremot nekas ersättning. Det kan klassas som enbart estetisk tandvård vilket inte omfattas av exempelvis högkostnadsskyddet.

…att delbetalning kan ske

Det är inte alla tandläkare som erbjuder räntefri delbetalning – men väldigt många gör det. Vid jämförelse av olika tandläkare kan alltså finansieringsmöjligheten vara ett alternativ som blir helt avgörande.

…ett av flera sätt att ersätta tänder

Tandimplantat är både avancerat och dyrt. Det är även enbart ett, av flera, sätt att ersätta tänder när detta behov vuxit fram.

  • Krona

I det fall som tandens rot fortfarande är kvar, och är i god kvalité, kan en krona monteras direkt på roten. I detta fall behöver alltså inte någon titanskruv monteras i käken.

  • Brygga

Ett annat alternativ är att montera en brygga. En brygga kan fästas vid tänderna eller vid ett implantat.

  • Löstagbar helprotes

Är tanden och roten borta är ett alternativ löstagbar helprotes. Detta brukar allmänt sett kallas för löständer. Det kan, i vissa fall, även vara bättre än ett monterat implantat som är permanent.

Vad ska väljas?

Det ska alltid vara en tandläkare som avgör vilket alternativ som ska väljas för att ersätta tänder. I vissa fall kan flera olika alternativ vara aktuella och i detta fall berättar tandläkaren fördelar och nackdelar kring dessa alternativ.